Cattery van de Simona’s

Sacred Birmans, our life , our love.

25 years of dedication.

Cattery van de Simona’s

Sacred Birmans, our life , our love.

25 years of dedication.

De Heilige Bimaan.

Tegenwoordig is de Heilige Birmaan een zeer populaire kat. Hij heeft een vacht met een volle, zijdeachtige structuur en een kraag van halflang haar rond de nek. Een speciaal kenmerk zijn de schattige witte sokjes. Hun heldere blauwe ogen hebben een intense blik. Birmanen zijn van nature vriendelijk, sociaal niet verlegen en komen naar bezoekers toe voor een liefkozing. Deze kat miauwt zelden en dan alleen erg zacht.

Het karakter

Bij het beschrijven van het karakter van de Heiligebirmaan moet er natuurlijk van de algemene kenmerken worden uitgegaan. Zodra u zelf één of meer Birmanen in huis heeft, zult u al snel zien dat er niet één precies gelijk is aan de ander. In het algemeen zijn Birmanen geen uitgesproken schootkatten, wel hebben ze graag contact met mensen. Dat tonen ze door af en toe een poosje tegen hun baas aan te gaan liggen. Soms wordt daarbij op de hand van de baas geknabbeld, Althans als ze daar de kans voor krijgen. Ook dagen ze geregeld hun baas uit voor een spelletje. Zowel katers als poezen kunnen heel goed apporteren, echter niet op commando en alleen indien zij er zelf zin in hebben. Heilige Birmanen kunnen heel slecht tegen hele dagen alleen zijn. Als u de hele dag weg bent om de kost voor u Birmaan te verdienen dan is een tweede kat een uitkomst. Dat hoeft niet persé een Heilige Birmaan te zijn. In feite kan een Birmaan met verschillende dieren goed opschieten. Wel dient u er rekening mee te houden dat de Birmaan een levendige kat is, die bovendien licht overheersend is ten opzichte van andere huisdieren. Om de meest hechte band tussen de dieren te krijgen, is het altijd het beste om een jong dier bij een volwassen kat te zetten. Heilige Birmanen kunnen goed opgevoed worden tot lieve, gezellige huisdieren. Belangrijk is, zoals eigenlijk bij ieder huisdier, dat u vanaf het begin regels stelt en u daar consequent aan houdt. Omdat de Birmaan zeer intelligent is, zal deze snel in de gaten hebben wanneer u niet stevig in u schoenen staat en dan zal hij u zo om zijn witte sokjes wikkelen. Als uw jonge katje iets doet dat u niet goed vindt en u geeft hem een standje, trekt u zich dan niets aan van die schitterende blauwe ogen die zeggen "ik deed echt niets ?". De beste methode is om gewenst gedrag te belonen. Poezen zijn in het algemeen goede moeders. Ook katers zijn doorgaans heel lief voor kittens. Sommige vaders geven als de moeder de kater kent en vertrouwd, hun kinderen "schone broek" als het nodig is. Het is een fabeltje om te zeggen dat een poes pas helemaal gelukkig is als zij een keer een nestje heeft gehad. Wilt u liever niet met u poes fokken, bijvoorbeeld omdat u niet voldoende tijd vrij kunt maken om u poes te helpen haar kinderen groot te brengen, geef haar dan naar de eerste krolsheid de pil tot ze volledig is uitgegroeid en laat haar dan eventueel steriliseren . Voor de kater geldt ook: om gelukkig te worden hoeft hij niet "heel" te blijven. Integendeel, een "hele" kater die niet voldoende poezen krijgt, kan zeer onrustig worden. Laat hem castreren zodra hij voldoende uitgegroeid is [na ongeveer negen maanden]! Tot zover een korte beschrijving van het karakter van de Heilige Birmaan; deze is natuurlijk niet compleet. Zoals in het begin al gesteld ;elke Birmaan is een individu. Maar één ding geldt voor alle Birmanen: Ze zijn het einde.

De Rasstandaard

Algemeen :

Lichaam: Middelzwaar en enigszins gestrekt. Goed geproportioneerd. 

De benen kort en stevig. Ronde voeten 

Kop: Krachtig schedel met enigszins gewelfd voorhoofd. 

Volle ronde wangen. 

Neus: Middellang, zonder stop maar met een lichte dip. 

Kin: Stevig en goed ontwikkeld. 

Oren: Bij voorkeur tamelijk klein en afgerond. Niet te hoog geplaatst. 

Ogen: Niet volledig rond van vorm, bij voorkeur iets ovaal. 

Kleur: diepblauw.

Handschoenen :

De witte voetjes (handschoenen) zijn het belangrijkste kenmerk van de Heilige Birmaan. De perfecte aftekeningen zijn heel moeilijk te fokken en daarom worden kleine afwijkingen toegestaan. Er zijn wel een paar eisen waaraan de aftekeningen moeten voldoen. De aftekening moet zuiver wit van kleur zijn. Passeren van het gewricht is niet toegestaan. Een veel voorkomende fout is het aan de zij- of achterkant van de voor- en/of achterpoot oplopen van wit. Dit heet een oploper. Bij de achterpoot mag de witte handschoen wat hoger oplopen. Op de achterkant van de poot moet het wit uitlopen in een punt of omgekeerde “V”. Deze punt mag tot ¾ van de voetzool in beslag nemen, maar mag de hak niet overschrijden. Het mooist is dan nog als allebei de puntjes (sporen) op allebei de poten even hoog zijn.

Vacht :

Lang tot halflang al naar gelang het lichaamsdeel. Kort in het gezicht, geleidelijk langer wordend op de wangen. Rondom de nek en hals een volle kraag. Op de flanken, de buik en de rug is de vacht lang. De vacht voelt aan als zijde en heeft weinig tot geen ondervacht.

Kleur :

De Heilige Birmaan is een zogenoemde point-kat. Kop (masker), oren, benen, genitaliën en staat hebben een kleur (point) die contrasteert met de verdere lichaamskleur. Dit contrast hoort zo duidelijk mogelijk te zijn. De kleur van de points hoort egaal te zijn. Wanneer de points witte of lichtere haartjes bevatten (brindling) is dit een fout. Ook lichter gekleurde haren om de ogen (brilletje) zijn ongewenst. De kleur van de rug en flanken moeten het liefst een licht tot warm goudachtig beige tint hebben. De buik en borst zijn meestal zeer licht van kleur. Vlekken (witte of gekleurde) zijn fouten.

Staart :

Middellang, vol en een dicht behaarde pluim vormend. Fouten :

- Onvolledige pigmentatie van het neusleer. 

- Oplopers aan de voor en/of achterpoten. 

- Afwezigheid van de sporen aan de achterpoten. 

- Witte vlekken in gekleurde gedeeltes. 

- Knik in de staart. 

- Scheel kijken.De verzorging :

De vacht van de Heilige Birmaan zal niet snel klitten. U kunt daarom volstaan met éénmaal per week een kam en borstelbeurt te geven. In het voorjaar moet u wat vaker kammen en borstelen omdat de volle wintervacht verwisseld voor een dunnere zomervacht. Maar het kan uiteraard geen kwaad "als u kat graag gekamd wordt" wat meer tijd aan vachtverzorging te besteden. Geef de kat na de kambeurt iets lekkers: dan zal hij het kammen met iets prettigs associëren. Met een vlooienkammetje kunt u uw kat op vlooien controleren. Het beste antivlooienmiddel is echter: de kat wassen en daarna behandelen met een goed vlooienbestrijdingsmiddel (b.v Frontline).

Heilige Birmanen, al 25 Jaar onze hobby, met nog steeds dezelfde passie en toewijding